- Yapılarında C,H,O bulunduran ve bunun yanında P,N gibi elementleri de bulundurabilen bileşiklerdir.
- En küçük birimleri yağ asitleri ve gliseroldur.Ester bağı ile bağlanırlar.
- Parçalandıklarında ortamın asitliğini artırırlar.
- Yapılarında ki C,H oranı( yanıcı kısım) fazla olduğu için hücresel solunumda parçalandıklarında açığa çıkarttıkları enerji karbonhidrat ve yağlara göre daha fazladır.Bu yüzden enerji verimi açısından 1. sırada yer alırlar.
- Enerji eldesinde ve yapıcı onarıcı olarak kullanılırlar.
- Yine yapısındaki H oranının fazla olmasından dolayı hücresel solunumda kullanıldıklarında bol miktarda su açığa çıkarırlar.
- Yağlar suda çözünmezler ya da çok az çözünürler.Çünkü apolar yapıdaki yağ molekülleri polar yapıdaki su moleküllerine tutunamaz ya da çok az tutunabilir.( Benzer benzeri daha kolay çözer)
- Yağlar eter,kloroform,benzen,aseton gibi organik çözücülerde iyi çözünürler.
- Organların etrafını sararak desteklik yaparlar ve dış etkilerden korurlar.
- Deri altında depolanarak vücudun ıs kaybını engeler.
- Yağda eriyen vitaminlerin( A,D,E,K) vücuda alınmasını sağlar.
- Yağların bir kısmı bazı hormonların,vitaminlerin,glikolipit ve lipoproteinlerin yapısını oluşturur.
- Glikolipitler genellikle sinir hücrelerindeki miyelin kılıf yapımına katılır.
- Hücre zarının temelini oluştururlar( Fosfolipitler)
- Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağlara dönüştürülür.
- Besinlerdeki yağ varlığını anlayabilmek için Sudan III damlatılır ve kırmızı renk oluşur.
- Yağların sindirimi incebağırsakta başlar.
- Yağlar trigilseritler( Nötral yağlar), fosfolipitler,steroidler olmak üzere 3 gruba ayrılırlar
1) TRİGLİSERİTLER ( NÖTRAL YAĞLAR)
- 3 molekül yağ asidi ile 1 molekül gliserolün ester bağı ile birleşmesi ile oluşur.Birleşme sırasında 3 ester bağı ve 3 su oluşur.( Bağ sayısı= Su sayısı)
- Hayvanlarda depo edilen lipit çeşitleridir.Enerji elde etmek için ilk önce kullanılırlar.
- Bir nötral yağda en az 2 çeşit en fazla 4 çeşit monomer bulunabilir. Çünkü Yağ asitlerinin hepsi birbirinin aynı ise 2 , birbirinden farklı ise 4 çeşit monemer bulunacaktır.
- Nötral yağların yapısındaki yağ asitlerinin karbon atomlarının arasında çift bağ olup olmamasına göre doymuş ve doymamış yağ asidi olarak ikiye ayrılırlar.
A) Doymuş yağlar:
- Yağ asitlerinin karbon atomları arasında çift bağ bulunmaz.
- Oda sıcaklığında katı olan yağlardır.
- Genelde hayvansal kaynaklıdırlar.
- ÖR: Tereyağ,kuyruk yağı,iç yağı,tam yağlı süt ürünleri...
B) Doymamış yağlar:
- Yağ asitlerinin karbon atomları arasında çift bağlar vardır.
- Oda sıcaklığında sıvı olan yağlardır.
- Genellikle bitkisel kaynaklıdırlar.
- Hidrojen ile doyurularak margarinler elde edilir.
- Bazi doymamış yağ asitleri (omega-3,omega-6) vücütta sentezlenemediği için mutlaka dışardan alınması gerekir.Bu doymamış yağ asitlerine esansiyel ( temel) yağ asitleri denir.
- ÖR: Zeytin yağı,pamuk yağı, ayçiçek yağı, soya yağı,balık yağı...
2) FOSFOLİPİTLER
- Hücre ve organellerin zar yapısına katılan temel yağ molekülüdür.Çift katlı tabaka halinde düzenlenmiştirler.
- Yapılarındaki gliserol molekülüne 2 yağ asidi,1 fosfat bağlanmıştır.Yağ asitleri suyu sevmeyen(hidrofobik),fosfat grubu ise suyu seven(hidrofilik) özellik gösterir.
Suyu Seven( polar kısım)
Suyu sevmeyen (apolar kısım)
- Hücre zarının yapısı oluşturulurken suyu seven kısımlar dışarıya,sevmeyen kısımlar ise içeriye bakacak şekilde dizilir.
3) STEROİDLER
- Hücre zarının dayanıklılığını ve geçirgenliğini arttırılar.
- Üreme hormonlarının yapısına katılırlar.
- Sinir hücrelerinde yalıtım görevi görürler
- D vitamini sentezinde kullanılırlar
- Kolestrol da bir streoddir.Safra tuzları ve kortizol hormonu kolestrolden üretilmiştir.
Harikka siniz saolun
YanıtlaSilÇok malsın keşke ölsen :-D
YanıtlaSilTesekkurler
YanıtlaSilMüthiş çok beğendim çok çok çok teşekkürler sayenizde konuyu anladım
YanıtlaSil