Blog Arşivi

9 Şubat 2012 Perşembe

ENZİMLER (ÖZET DİP NOT)

*** Katalizör,kimyasal tepkimelerin hızını arttıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir.

  • Enzimler de  hücre içindeki biyolojik katalizörlerdir.Yani girdikleri tepkimeleri hızlandırır ve değişmeden çıkarlar.
  • Her reaksiyonun başlaması için aşılması gereken aktivasyon enerjisini düşürürler.
  • Enzimler protein yapıdadırlar.
  • Enzimler ribozomda sentezlenir.
  • Genlerin kontrolünde sentezlenir.(enzimler protein yapıdadır ve protein sentezi için DNA şifre verir)
  • Enzimler sadece hücre içinde üretilirler ancak hem hücre içinde hem de hücre dışında aktiftirler.
  • Enzimler değişmeden kaldıkları için tekrar tekrar kullanılırlar.
  • Enzimlerin etki ettiklere maddelere SUBSTRAT denir.
  • Enzimler substratlarına özgüdür bunu anahtarla kilit uyumuna benzetebilirz.Her kapının kendisine özgü anahtarı her enziminde kendine göre substratı vardır.
  • Enzimler çift yönlü(tersinir) çalışırlar.ANCAK sindirim enzimleri tek yönlü çalışır.
  • Enzimler takım halinde çalışırlar.
  • Enzimler reaksiyonları başlatmaz sadece hızlandırırlar.
  • Bir enzimin etki ettiği reaksiyonun ürünü başka bir enzimin substratını oluşturabilir.
ÖR:       A-------------------- B----------------------- C
                         Enzim1                    Enzim2

C maddesinin oluşması için Enzim1 ve Enzim2'nin takım halinde çalışması gerekir.

Enzim1----- Substrat: A madddesi
                    Ürünü :   B maddesi

Enzim2------Substrat: B maddesi
                    Ürünü :     C maddesi
  • Enzimler 0 C derecede ve altındaki sıcaklıklarda etkinlik gösteremez ve yapısı bozulmaz.
****  Buzdolabına konulan bir et üzerindeki bakterilerin enzimleri düşün sıcaklıkta çalışmadığı için üreyemezler ve böylelikle etin buzdolabındayken bozulması engellenmiş olur.
  • Enzimler 40C derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yapısı bozulur Çünkü Enzimler protein özelliğindedir ve proteinler yüksek sıcaklıklarda bozulurlar(Denaturasyon).
  • Enzimlerin sentezi sırasında ATP harcanır. (Bir Biyosentez reaksiyonuna girer ve tüm biyosentez reaksiyonlarında ATP harcanır.)
  • Enzimler Protein yapıda oldukları için sentezleri sırasın ATP ve Aminoasit miktarı azalır.DNA dan şifre aldığı için mRNA ve tRNA miktarı artar. Dehidrasyon tepkimesi(sentez) olduğu için su miktarıda artar.
  • Her Enzim belirli PH aralığında çalışır. Bu aralık genellikle nötr PH dır. Ancak bazı enzimler asidik bazı enzimler ise bazik PH da çalışır.(Mide enzimleri asidik,Bağırsak enzimleri Bazik ortamda çalışır)
  • Ortamdaki su miktarı %15in altına düşerse Enzimler çalışmaz ama yapısı bozulmaz.
  • Enzimler  substratlarına dış yüzeyinde etki ederler,substrat yüzeyi arttıkça enzimin etkinliğide artar.
  • Enzimler substratlarıyla geçici olarak bağlanırlar
  • Bazı enzimler yalnızca proteinden oluşmuştur bu enzimlere basit enzim denir.
  • Basit enzimlere en güzel örnek sindirim enzimleridir.
  • Bazı enzimler ise yapısal olarak  protein  +  yardımcı kısımdan oluşur.Buna Bileşik(holoenzim) enzim denir.
  • Bileşik enzimlerde sadece proteinden oluşan kısma APOENZİM denir.
  • Enzimin çeşitliliği apoenzim kısmıyla sağlanır. Çünkü aminoasit sayısı ve sırası apoenzimlerde farklıdır.
  • Enzimin etkileyeceği maddeyi(substrat) apoenzim belirler.
  •  Apoenzim üzerinde substrattın bağlanacağı aktif bölge bulunur. 
  • Apoenzimin aktif yüzeyi ile substratın yüzeyi arasında tam uyum vardır.
  • Apoenzimlerin çoğu reaksiyonu tek başına gerçekleştiremez. Koenzim veya kofaktör kısmıyla aktifleştirilmeleri gerekir
  • Enzimlerdeki yardımcı kısım vitamin ise KOENZİM, mineral ise KOFAKTÖR denir.
  • Koenzim kısmı organik yapıdadır çünkü vitamin eklenir,kofaktör kısmı inorganik yapıdadır çünkü mineralden oluşur.
  • Koenzim olarak görev yapan bileşikler B ve C gibi suda çözünen vitaminlerle A,D,E,K gibi yağda çözünen vitaminlerdir.
  • NAD= B5 vitamini, FAD= B2 vitamini demektir.
*****Bileşik enzimlerin apoenzim kısımları(Protein) bir canlıda çok çeşitlidir.Ancak Koenzim(Vitamin) ve Kofaktör(Mineral) sayı ve çeşitleri sınırlıdır.Dolayısıyla koenzim ve kofaktörler birden fazla apoenzimi aktifleştirebilir.
  • Enzimlerin etkinliğini arttıran maddelere aktivatör,etkinliğini bozan ve durduran maddeler inhibitör madde denir.
  • Hücrede en az enzim çeşidi kadar reaksiyon ve enzim sentezlettiren gen çeşidi kadar enzim çeşidi vardır.

15 yorum:

  1. çok güzel işime yaradı

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler... Enzimle ilgili çok cümleler olmasına rağmen beğendim sıkılmadan okudum :D

    YanıtlaSil
  3. Enzimler en iyi şekilde açıklamışsınız. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. saol gardaş am varmiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    YanıtlaSil
  5. am varsa arayin 05395570420 arayin sikek

    YanıtlaSil
  6. gerçekten çok yardımcı oldu özet notlarınız çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  7. çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir özet olmuş çok işime yaradı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık çok işime yaradııı :)

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten çok kaliteli ve açıklayıcı çok teşekkürler Bu sayfanın matematik için olanı var mı acaba???

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar